Wat moet je doen als je sleutelbeen gebroken is?

Published by Charlie Davidson on

Wat moet je doen als je sleutelbeen gebroken is?

Bij de meeste mensen herstelt de sleutelbeenbreuk goed door enkele weken een sling te dragen en rust te houden. Een eenvoudige pijnstiller zoals paracetamol is voldoende tegen de pijn. De stand van het sleutelbeen kan door de breuk sterk afwijken. Meestal neemt die afwijking tijdens de eerste week af.

Wat zit er boven je sleutelbeen?

Het sleutelbeen verbindt dus het schouderblad met de borstkas. Tussen het sleutelbeen en het borstbeen (sternum) zit ook een gewrichtje, namelijk het SC gewricht (Sterno-Claviculair gewricht). Om het schouderblad (en dus ook de arm) te laten bewegen is een goede beweeglijkheid van het AC- en het SC gewricht nodig.

Wat is de functie van sleutelbeen?

Het sleutelbeen of clavicula is in de menselijke anatomie het bot (één links en één rechts) dat het schouderblad (scapula) met het borstbeen (“sternum”) verbindt. Het maakt deel uit van de schoudergordel. Het sleutelbeen zorgt er samen met het schouderblad voor dat de arm een vrijwel complete rotatie kan maken.

Hoe heet de spier bij je sleutelbeen?

De deltaspier (musculus deltoideus) loopt als een kap om het schoudergewricht heen. De spier bestaat uit drie verschillende delen die ontspringen van het schouderblad en het sleutelbeen.

Welke spier zit onder je sleutelbeen?

De pectoralis minor ruimte is de laagst liggende compressieplaats en is vernoemd naar de spier waar deze ruimte onder ligt: de pectoralis minor (kleine borstspier) (zie afbeelding 1). Onder deze spier lopen de zenuw, ader en slagader de arm in.

Wat is het sleutelbeen?

Het sleutelbeen is een rond bot dat het schouderblad verbindt met het borstbeen. Het sleutelbeen ligt direct onder de huid waardoor het bij de meeste mensen goed te zien en te voelen is.

Wat is een clavicula?

Het sleutelbeen wordt in vaktermen clavicula genoemd en vormt de verbinding tussen het borstbeen (sternum) en het schouderblad. Het sleutelbeen ligt direct onder de huid en is daarom bij de meeste mensen goed voelbaar en zichtbaar.

Hoe kun je het beste slapen met een gebroken sleutelbeen?

Het beste kunt u in half zittende houding slapen. Ondersteun ook dan de arm niet met een kussen. Verzorging oksel Doordat u uw arm minder beweegt dan anders, kan er minder frisse lucht onder uw arm en in de elleboogplooi komen, waardoor zweet minder goed weg kan dan anders.

Categories: Blog