Wat is een dwangstoornis?

Published by Charlie Davidson on

Wat is een dwangstoornis?

Bij een dwangstoornis heeft u steeds gedachten die u eigenlijk niet wilt hebben. Deze gedachten komen steeds terug. Bij die dwanggedachten horen vaak dwanghandelingen: u moet van uzelf steeds bepaalde dingen doen. En u moet dat steeds volgens vaste regels doen.

Hoe weet je of je een dwangstoornis hebt?

Symptomen dwangstoornis alles in het leven perfect willen regelen. nergens onbekommerd van kunnen genieten. een verstoorde dagelijkse routine hebben door voortdurende dwanghandelingen. last hebben van verstoorde sociale activiteiten door voortdurende dwanghandelingen.

Is dwangstoornis hetzelfde als OCD?

Wanneer je terugkerende dwanggedachten en/of dwanghandelingen hebt, dan heb je mogelijk een dwangstoornis, ook wel obsessieve compulsieve stoornis (OCD) genoemd. Je denkt bijvoorbeeld continue dat je besmet raakt door vuil. Deze dwanggedachte zorgt voor onrust en angst.

Hoe ontstaat een dwangstoornis?

Een dwangstoornis ontstaat meestal zonder dat je het in de gaten hebt. Vaak ontstaat het nadat je ontdekt dat bepaalde gedachten of handelingen helpen tegen de angst en onrust bij vervelende of angstige situaties. Daarna gebruik je in vergelijkbare situaties dezelfde gedachten of handelingen.

Wat is de oorzaak van OCD?

Het meemaken van stressvolle of traumatische gebeurtenissen verhoogt de kans op het krijgen van OCS, vooral als dit tijdens de kindertijd was. Je kan denken aan ernstige gebeurtenissen, zoals lichamelijke mishandeling of seksueel misbruik, maar ook aan wat mildere gebeurtenissen zoals buitensluiting op school.

Heb ik dwanggedachten?

Als je telkens terugkerende en storende gedachten hebt, heb je waarschijnlijk dwanggedachten. Je vindt die gedachten niet bij jezelf passen, maar je kunt ze toch niet voorkomen. Bij dwanghandelingen moet je dingen telkens op dezelfde, speciale manier doen. Bijvoorbeeld alles steeds controleren of schoonmaken.

Wat moet je doen als je denkt dat je OCD hebt?

Neem contact op met je huisarts. Deze kan jou verder helpen of je mogelijk doorverwijzen naar Lentis. Als je denkt dat je een dwangstoornis hebt, is het hoe dan ook verstandig om contact op te nemen met je huisarts. Ook als uit dat test blijkt dat je waarschijnlijk geen OCD hebt.

Welke dwangneuroses?

Soorten OCD en verwante aandoeningen

  • Body Dysmorphic Disorder (BDD) Wanneer je af en toe onzeker bent over je uiterlijk, is dat geen reden om je ongerust te maken.
  • Hoarding (verzamelstoornis) Hoarding – of verzamelwoede – is een ernstige psychiatrische aandoening.
  • Dermatillomanie (skin picking)
  • Hypochondrie.
  • OCPD.

Wat is severe OCD?

Uw gezondheid. Obsessieve-compulsieve stoornis (OCD) is een angststoornis die wordt gekenmerkt door terugkerende, ongewenste gedachten (obsessies) en/of herhaalde handelingen (compulsies).

Waarom heb ik OCD?

Wanneer je snel angstig bent of veel behoefte hebt aan controle, kan dit een risicofactor zijn bij de ontwikkeling van een dwangstoornis. Dwangstoornissen komen vaak voort uit spanning en angst voor bijvoorbeeld een ramp, voor besmetting of dat er iets naars met een familielid gaat gebeuren.

Wat is de oorzaak van een dwangneurose?

Een dwangstoornis wordt vaak veroorzaakt door stress, een ingrijpende gebeurtenis of erfelijke factoren. Symptomen van een een dwangstoornis zijn het uitvoeren van vaste rituelen die veel tijd innemen in het dagelijkse leven. Bij de behandeling van een dwangneurose wordt vaak psychologische hulp ingezet.

Categories: Blog