Vilken skola utspelar sig ondskan?

Published by Charlie Davidson on

Vilken skola utspelar sig ondskan?

Skolan Stjärnsberg i filmen är baserad på Solbacka läroverk, en verklighetsbaserad internatskola som är inspirerad av Jan Guillous vistelse på skolan.

Vilken skola gick Jan Guillou på?

Guillous roman Ondskan (1981) handlar om huvudpersonen Erik Pontis tid på den fiktiva internatskolan Stjärnsberg, som är inspirerad av författarens skoltid från januari 1959 till och med vårterminen 1960 på Solbacka. Namnet Stjärnsberg valdes efter namnet på järnvägsstationen närmast, Stjärnhov.

Var utspelar sig filmen ondskan?

Jan Guillous självbiografiska roman Ondskan utspelar sig i mitten av 1950-talet. Bokens huvudperson Erik är omkring 14 år i början av berättelsen. Han bor tillsammans med sin mamma, sin pappa (alltid kallad ”farsan”) och sin lillebror i en lägenhet i Stockholm.

Vilket Berättarperspektiv har ondskan?

Dels är berättarperspektivet annorlunda. I boken är det Erik som berättar sin subjektiva historia. I filmen finns ett utifrånperspektiv, visserligen med Erik i fokus, men det är en berättelse om Erik.

Vilken genre har boken ondskan?

Självbiografisk skönlitteratur
Evil/Genres

Hur är Erik i ondskan?

Person beskrivning: Erik är en kille från Stockholm, han bor med sina föräldrar och sin lillebror. Först är han ganska så elak, han slår andra för att fortfarande kunna vara ledare i ”gänget”. Men han tycker illa om våld och trappar ner på det. Hans sadistiske far tycker om att slå honom, med diverse ”våldsinstrument”.

Har Jan Guillou gått på Lundsberg?

På Lundsberg förekommer ”kamratfostran”, nämligen att äldre elever ska fostra de yngre, men ibland ska detta ha lett till rena övergrepp. Han ska bland annat ha spytt blod i sängen efter en nattlig misshandel av äldre elever. Jan Guillou var elev på den numera nedlagda internatskolan Solbacka i slutet av 1950-talet.

När skrev Jan Guillou ondskan?

Jan Guillou
Evil/Authors

Vilken genre är ondskan?

Vad tycker du om ondskan?

“Ondskan” passar alla åldrar, både ungdomar och vuxna. Den är inte svårbegriplig och är lätt att fängslas av. Jag gillade både boken och filmen, men skulle nog föredra filmen. Visserligen känns boken mer välgjord, och har en bättre sammanhållning än filmen.

Hur är Pierre i Ondskan?

Pierre är Eriks kompis på internatskolan, hans enda riktiga kompis. Han är en rik kille som också kommer från Stockholm, men som egentligen bor i Genève. Han är ganska tjock och ogillar sport (tillskillnad från Erik), han betraktas som plugghäst och är bäst i klassen.

Vilken genre har boken Ondskan?

https://www.youtube.com/watch?v=7j9B07fI70U

Categories: Users' questions