Mita pitaa tehda jos diabeetikon verensokeri nousee liian korkeaksi?

Published by Charlie Davidson on

Mitä pitää tehdä jos diabeetikon verensokeri nousee liian korkeaksi?

Silloin veren sokeripitoisuus nousee liian korkeaksi. Verensokeriin vaikuttavat ruokavalio ja liikunta….Diabeetikon ensiapu

  • Jos autettava on tajuissaan, anna hänelle glukoositabletteja tai sokeripitoista syötävää tai juotavaa.
  • Jos autettava ei toivu 10 minuutissa tai jos hän menettää tajuntansa, soita hätänumeroon 112.

Miksi diabeetikolle annetaan sokeria?

Liian korkean verensokerin oireet Sairauskohtauksen saaneen diabeetikon ensiapu on siis sokeri, mutta diabeetikon sairauskohtaus voi johtua muustakin syystä kuin liian alhaisesta verensokerista. Syy voi olla verenkiertohäiriö, tapaturma, epilepsia, vakava infektio tms. aivan kuten muillakin ihmisillä.

Mitä haittaa on korkeasta verensokerista?

Jos ihmisen verensokeri on pitkään liian korkealla, elimistö vahingoittuu. Veressä oleva liika sokeri tekee vaurioita pieniin ja suuriin verisuoniin. Silloin tulee niin sanottuja diabeteksen lisäsairauksia. Lisäsairaudet eivät kehity yhdessä päivässä vaan ovat yleensä pitkään jatkuneen korkean verensokerin seurausta.

Miten saada korkea verensokeri laskemaan?

Yhdeksän keinoa, joilla saat verensokerin korjattua:

  1. Laihduta ylipainoa. On yksilöllistä, miten suuri laihdutustarve on.
  2. Liiku monipuolisesti.
  3. Vältä lisättyä sokeria.
  4. Rajoita liikaa rasvaa.
  5. Syö tarpeeksi kuitua.
  6. Älä tupakoi.
  7. Vähennä alkoholinkäyttöä
  8. Nuku tarpeeksi.

Milloin verensokeri on liian korkea?

Hyperglykemia (korkea verensokeri) Normaali verensokeri on alle 6 mmol/l paastotilassa ennen aamiaista. Verensokeri on korkea arvolla 7 mmol/l tai yli. Diabetes on yleisin korkean verensokerin aiheuttaja. Verensokeri voi kohota myös ylipainon tai alkoholinkäytön vuoksi.

Millä tavalla Diabeetikon hypoglykemia on mahdollista korjata?

Useimmilla insuliinia saavilla diabeetikoilla esiintyy joskus hypoglykemiaa. Heitä opetetaan tunnistamaan siihen liittyvät oireet ja varmistamaan alhainen sokeriarvo kotimittauksella. Yleensä hypoglykemia korjaantuu helposti, kun nautitaan nopeasti imeytyvää hiilihydraattia (sokeria tai tärkkelystä).

Voiko diabeteksen saada syömällä sokeria?

Välillä kuitenkin myös diabeetikolle herkuttelu on sallittua, kunhan annostelee syömilleen herkuille oikean määrän insuliinia. Diabeetikolle ei siis tarvitse varata erikseen sokerittomia herkkuja esimerkiksi syntymäpäiville, jos diabeetikko ei sitä itse toivo. Diabeetikolle parasta on normaali, terveellinen ruokavalio.

Miksi diabeetikon verensokeri laskee?

Verensokeri laskee alle normaalin silloin, kun elimistössä on insuliinia liikaa tarpeeseen nähden. Alhainen verensokeri voi syntyä seuraavissa tilanteissa: Liikunta. Liikunta ”kuluttaa” verensokeria, joka sen vuoksi pyrkii laskemaan.

Mikä vaikuttaa verensokerin nousuun?

Haiman tuottama insuliini säätelee veren glukoosipitoisuutta. Ihminen saa tarvitsemansa sokerin hiilihydraattipitoisista ruoista. Hiilihydraattien koostumuksella on vaikutusta siihen, kuinka nopeasti ruoka nostaa verensokeria. Nopeat hiilihydraatit, kuten karkit ja leivokset nostavat verensokeria nopeasti.

Onko korkea verensokeri vaarallinen?

Liian korkea verensokeri voi aiheuttaa huonon olon ja pitkään jatkuva liian korkea verensokeri aiheuttaa diabeetikon elimistössä haitallisia muutoksia. Jos diabeetikko ei saa ollenkaan insuliinia, verensokeri jatkaa nousuaan ja seurauksena on pikaista sairaalahoitoa vaativa tila.

Mikä nostaa verensokeria nopeasti?

Hiilihydraattien nauttiminen nostaa verensokeria 10–15 minuutissa. Kaikkein nopeimmin imeytyvät glukoosipastillit (Siripiri tai Dexal) tai nestemäinen glukoosi (Raketti Glukoosi). Niiden etu on se, että imeytyminen alkaa jo suun limakalvoilta.

Milloin kannattaa mitata verensokeri?

On erityisen tärkeää mitata verensokeri noin 2 tuntia aterian jälkeen. Siten saat tietää, kuinka paljon syömäsi ruoka on vaikuttanut verensokeriisi. Voit silloin säädellä lääkitystäsi niin, ettei verensokeri nouse liian korkeaksi.

Categories: Popular lifehacks