Wat is de test van Belbin?

Published by Charlie Davidson on

Wat is de test van Belbin?

De Belbin test is geen persoonlijkheidstest maar een gedragstest, die bestaat uit een zelfperceptie-vragenlijst. De vragenlijst vul je dus over jezelf in. Daarnaast bestaat het uit een 360-gradenonderzoek waarvoor verschillende mensen uit je omgeving, van partner tot collega, vragen over jou beantwoorden.

Hoe werkt de Belbin test?

De bekendste methode om te meten hoe effectief een team is, is de teamrolmanagement van Belbin. Deze gaat ervan uit dat verschillende persoonlijkheidskenmerken de effectiviteit van een team bepalen. Naast een inhoudelijke teamrol vervult elk teamlid ook een rol die van nature bij hem of haar past.

Wat is een Vormer Belbin?

De Vormer is een gedreven, wilskrachtig persoon, met een grote dosis nerveuze energie en een sterke drang om te presteren. Hij is vlot, impulsief en ongeduldig. De VM daagt uit en voelt zich snel uitgedaagd. Hij geniet van strijd en woordenwisseling, maar moet wel winnen.

Wat is mijn rol in het team test?

De Belbintest is ontwikkeld door de Britse onderzoeker Meredith Belbin en is een klassieker in managementland. In het ideale team zijn alle rollen vertegenwoordigd. Laat daarom ook je teamgenoten de test invullen en kijk of alle rollen in je team aanwezig zijn.

Wat zijn de 9 teamrollen van Belbin?

De teamrollen van Belbin

 • Bedrijfsman. Stabiel en beheerst.
 • Groepswerker. Stabiel, extrovert, weinig overheersen.
 • Onderzoeker. Stabiel, dominant, extrovert.
 • Plant. Dominant, zeer hoge intelligentie, introvert.
 • Voorzitter. Stabiel, dominant, extrovert.
 • Vormer. Onrustig, dominant, extrovert.
 • Waarschuwer.
 • Zorgdrager.

Wat is jouw rol in een team test?

Deze test brengt jouw teamrollen in kaart. Dit doen we aan de hand van jouw behoeftes, gedragingen en kenmerkende uitspraken. Beantwoord de vragen en zie direct welke teamrollen bij jou passen. Je ziet hieronder een aantal stellingen die iets zeggen over jouw rol in een team.

Welke rollen worden er onderscheiden in de Belbin theorie?

Belbin onderscheidt de volgende rollen:

 • Bedrijfsman. Stabiel en beheerst.
 • Groepswerker. Stabiel, extrovert, weinig overheersen.
 • Onderzoeker. Stabiel, dominant, extrovert.
 • Plant. Dominant, zeer hoge intelligentie, introvert.
 • Voorzitter. Stabiel, dominant, extrovert.
 • Vormer. Onrustig, dominant, extrovert.
 • Waarschuwer.
 • Zorgdrager.

Welke Teamrol ben ik?

Wat zijn mijn teamrollen?

Je ziet hieronder een aantal stellingen die iets zeggen over jouw rol in een team. Geef per stellingen aan in hoeverre deze voor jou kenmerkend is.
Ik houd van… alle neuzen de zelfde kant op
Ik houd van… een coördinerende rol
Ik houd van… het doorgronden van ideeën
Ik houd van… zorgvuldigheid

Wat is een Vormer?

De vormer is een gedreven, wilskrachtig persoon, met een grote dosis nerveuze energie en een sterke drang om te presteren. Hij is vlot, impulsief en ongeduldig. De VM daagt uit en voelt zich snel uitgedaagd.

Wat is een Bedrijfsman?

De Bedrijfsman is de organisator die ervoor zorgt dat besluiten worden omgezet in concrete werkzaamheden. Hij is nuchter en ordelijk en pakt de zaken op een systematische manier aan. Niet praten maar poetsen, tot het karwei is geklaard.

Wat is jouw rol binnen een team?

Teamrollen gaan over hoe je als mens omgaat met andere mensen en wat jouw bijdrage aan een team is. Je zal snel een rol aannemen die past bij je talenten, wat ervoor zorgt dat een team bestaat uit een variatie van mensen met verschillende talenten en verschillende rollen.

Categories: Blog