Waar kervel planten?

Published by Charlie Davidson on

Waar kervel planten?

Kervel groeit het beste in halfschaduw. Van nature groeit het kruid vaak op plaatsen waar de zon niet vaak komt, zoals onder een boom of tussen een struik. Kervel zaai je in de volle grond van april tot september.

Hoe zaai ik kervel?

Kervel kan je zaaien vanaf maart tot half september. Je kan om de drie weken in de open lucht ter plaatse zaaien. Onder koud glas kan al gezaaid worden vanaf februari en nog eens voor een winterteelt eind september of oktober. Zaai de zaadjes op 1 cm onderlinge afstand, rijafstand 20 cm.

Hoe snel groeit kervel?

Vanaf 6 tot 8 weken na het zaaien kan je al oogsten. Het gewas is dan 10 tot 15 cm hoog. Meestal wordt kervel met een scherp mes afgesneden op zowat 2-3 cm boven de grond. Je kan oogsten tot het gewas in bloei schiet.

Is kervel eenjarig?

Kervel wordt vooral als eenjarige gekweekt voor het blad, dat je in het eerste jaar doorlopend kunt oogsten.

Hoe diep zaai je kervel?

Vanaf midden september kan er weer buiten onder glas worden gezaaid. Zaai de zaden maximaal ½ cm diep en druk ze voorzichtig aan. Bedek de zaden eventueel met een zeer dun laagje grond. Kervel is namelijk een lichtkiemer.

Hoe moet je spinazie planten?

Als je de zaden buiten in de grond wilt zaaien, zaai dan elk zaadje op ongeveer 5 centimeter van elkaar. Dek de zaden af met een laagje (maximaal 0,75 centimeter) zand of potgrond/zandmengsel en houdt ze goed vochtig.

Hoe zaai je bieslook?

Bieslook kun je binnen onder glas of op een zonnige vensterbank al vanaf maart zaaien. Wanneer je liever direct in de volle grond zaait kun je vanaf mei starten met kweken. Zaai de zaden in rijen met een rijafstand van 15 tot 20 cm en op 0,5 cm diepte.

Hoe moet je venkel kweken?

Je kunt venkel in de volle grond zaaien maar in een potje voorzaaien gaat ook heel goed. In het voorjaar kun je de zaaisels op een onverwarmde slaapkamer in een licht en zonnig raamkozijn zetten, de knolvenkel die je in juni of juli zaait kun je beter gelijk buiten zetten voor de kieming.

Hoe hoog wordt kervel?

Hij behoort tot de familie van de schermbloemigen en is nauw verwant aan onder andere peterselie. Het is een winterhard, tweejarig kruid dat echter meestal als eenjarige wordt gekweekt. Kervel kan tot 70 cm hoog worden, heeft een holle stengel en zeer fijne, samengestelde, lichtgroene, geveerde blaadjes.

Hoe herken je kervel?

De stengel is rechtopstaand, paarsrood met een overgangszone met rode vlekken en punten. Hij heeft vrij lange rechtopstaande haren, die voor een deel afstaan. Daardoor is dolle kervel gemakkelijk te herkennen. Ook de forsere gevlekte scheerling (Conium maculatum) heeft die vlekken, maar mist de beharing.

Hoe diep kervel zaaien?

Kervel moet namelijk volledig in het donker zijn om goed te kunnen kiemen. Zaai je op rijtjes dan zaai je een zaadje elke 2 centimeter op rijtjes 10 centimeter van elkaar. Zaai ook hier de zaadjes diep, 0,5 tot 1 cm diep is de ideale zaaidiepte.

Hoe diep sla zaaien?

Sla is een ‘lichtkiemer’; de zaden hebben licht nodig om te kiemen. En dus bedek je de gezaaide zaden slechts heel dun, een laagje van 2 millimeter zand is voldoende. Je moet er dan wel extra goed op letten dat je de bovenlaag goed vochtig houdt, met zo weinig bedekking kunnen zaden wat makkelijker uitdrogen.

Categories: Contributing